• تماس با ما

  • آخرین نوشته ها

  • دسته بندی

  • دسته بندی : زيست شناسي |

    از وقتی که انسان جهت تهیه مواد غذایی و غذای خود آموخت که اقدام به کشاورزی نماید، یکی از رقبای جدی در امر تولید بهتر و بیشتر و در نهایت محصولاتش، حشرات بودند. انسان جهت از بین بردن این رقیب سر سخت از میدان نبرد، همواره با روش های بسیار و متفاوتی، سعی در مبارزه با حشرات داشته و دارد. در ابتدای امر این کار را با مبارزه مکانیکی و زراعی شروع کرد و نهایتا به مبارزه شیمیایی دست یافت. بعدها اثرات زیانبار مواد شیمیایی در تخریب آفات، انسان را بر آن داشت تا از روش های بیولوژیکی جهت مبارزه با این آفات استفاده نماید و آن روش چیزی نبود جز استفاده از میکرو ارگانیسم هایی چون باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها که در حشرات ایجاد بیماری می کرد. به دلیل استفاده از میکروب ها علیه حشرات، از این آفت کش ها تحت عنوان حشره کش های میکروبی نام برده شد.

    حشره کش های میکروبی

    بر اساس استفاده از میکرو ارگانیسم هایی چون قارچ ها، باکتری ها و ویروس ها در ساخت این حشره کش ها، در حشرات ایجاد بیماری می کند و منجر به مرگ حشرات می شود و یا منجر به متوقف ساختن تغذیه آنها شده و یا اینکه کاهش می دهد. نهایتا منجر به حداقل رساندن خسارات به محصولات کشاورزی می شود.

    انواع حشره کش ها

    تا به حال سه نوع از حشره کش های میکروبی شناخته شده است که عبارتند از: حشره کش های ویروسی، حشره کش های قارچی، حشره کش های باکتریایی.

    حشره کش های باکتریایی

    یکی از انواع حشره کش های نامبرده بیولوژیکی جهت حذف آفات گیاهی و محصولات کشاورزی حشره کش های باکتریایی است که حشرات را در مراحل مختلف رشدشان بیمار نموده و آنها را نابود می کند.

    یکی از باکتری های معروف که در مرحله لاروی بسیاری از حشرات مضر را بیمار و نابود می کند، باکتری باسیلوس تورنجنسیس، با علامت اختصاری (Bt) است. این باکتری دارای اسپور مرکزی و بیضوی شکل که همراه با بلور شناسایی می گردد. تاریخچه پیدایش آن به سال ۱۹۰۱ بر می گردد. زمانی که ایشی واتا دانشمند ژاپنی باکتری اسپوردار موازی را از کرم ابریشم بیمار جدا و آنرا سوتو باسیلوس نام نهاد. در سال ۱۹۱۱ برلینر نیز در ناحیه تورجنیای آلمان باکتری مشابهی از پروانه آرد گندم جدا و آن را باسیلوس تورنجنسیس نامگذاری کرد. این باکتری کاملا اختصاصی عمل کرده و در حشرات مفید و انسان و سایر مهره داران بیماری ایجاد نمی نماید.

    نحوه باکتری باسیلوس تورنجسیس

    پس از آلوده شدن سیستم گوارشی لارو حشره به این باکتری، باکتری منجر به فلج شدن سیستم گوارشی لارو حشره شده و در نهایت لارو را از تغذیه باز می دارد و حتی اگر لارو سریعا کشته نشود، عدم تغذیه لارو منجر به کاهش خسارات وارده از لارو به محصولات کشاورزی می شود.

    نشانه های بیماری

    حشراتی که به وسیله سم باکتری Bt از بین می روند، سریعا تغییر رنگ داده و تیره رنگ و غالبا خیلی نرم می شوند. بافت ها و اندام های داخلی به سرعت تخریب شده و به حالت لزج و غلیظ در آمده و گاهی با بوی تعفن همراه می شود. مدت کوتاه پس از مرگ مقدار زیادی باکتری در داخل بدن حشره تولید می شود. لاشه لارو حشره چروک خورده خشک و سخت می شود.

    آفاتی که توسط Bt کنترل می شود

    تا سال ۱۹۷۷ تصور می شد که فقط در پروانه ها، این باکتری ایجاد بیماری می کند و اینکه این عفونت را ناشی از این راسته می دانستند. ولی در بررسی پیشرفته در همین سال، به سوش جدیدی از Bt برخوردند که بر روی پشه ها موثر بود. در سال ۱۹۸۳ موفق شدند که سوشی را جدا جدا کنند که در سخت پالپوشان بیماری ایجاد می کرد. از این به بعد تحقیقات جدیدی روی این باکتری (به خصوص روی جنبه های بیولوژیکی مولکولی) آغاز شد.

    گروه سموم میکروبی ناشی از Bt

    در سال ۱۹۸۳ فراوردهای تجارتی این باکتری با نام تجاری اسپورین در فرانسه تولید شد. در سال ۱۹۸۵ اولویت تولید تجاری قابل ملاحضه ای در آمریکا صورت گرفت و هم اکنون در سطح جهان Bt با نام تجاری مختلفی از قبیل دیپل X – کاتالاس و … تولید و به بازار عرضه می گردد.

    نتیجه

    علاوه بر اینکه سموم میکروبی باکتریایی Bt از کارایی بسیار خوب و موثری برخوردار است، لیکن عوامل مختلفی بر کارایی این سموم، اثرات منفی دارند. از جمله می توان به اشعه ماوراء بنفش در سنین مختلف کرم غوره، شرایط جوی، شسته شدن از روی سطح گیاه و وجود نداشتن پوشش گیاهی و … را نام برد. به منظور به حداقل رساندن اثرات منفی عوامل ذکر شده، ضروریست که در کاربرد این سموم دقت زیادی به عمل آید.

    نویسنده: مهدی فلاح | 1318 بازدید | بدون نظر »
  • 
    6